Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně
DMS

17.02. - Dotýkám se hor 

Pozvánka na akci Dotýkám se hor - foto Jany Říhy na výpravě na Čo Oju a z tréningu.Dovolujeme si Vás pozvat na Besedu s nevidomým horolezcem Janem Říhou

Ne povídání o cestách po světě a lezení po horách s nevidomým horolezcem Honzou Říhou. Honza je člověk, který se na svět nedívá, ale dotýká se ho, vnímá ho všemi ostatními smysly kromě zraku. Vyprávět nám bude nejen o tom, ale také o životě s hendikepem, který nemusí znamenat konec snů a přání.

KDY: 17. 2. 2017 od 09:00 hod (pátek)

PŘIHLÁŠENÍ: 13. února 2017 (pondělí)

MÍSTO: Centrum pro zdravotně postižené MS kraje, které v Novém Jičíně sídlí jako SONS na Sokolovská 617/9 s vchodem od prodejny Lidl.

Honza o sobě říká:

Osud mi přihrál náhodu, která mi ukázala cestu. Na učilišti jsem se dostal do kontaktu s umělou stěnou a tím to všechno začalo. Nejdříve jsem zdolával umělé stěny různých obtížností a trpělivě jsem se připravoval na ten den "D". Na ten vzácný okamžik, kdy si budu moci vyzkoušet dotek s opravdovou skálou. A ten okamžik jednoho dne přišel. Já jsem na tu skálu opravdu vylezl. Dokázal jsem to a ten pocit, který jsem měl, je k nezaplacení. Konečně jsem měl pocit, že někam patřím. Lezu na druhém laně (druhý), protože jako první nemohu jistit. Jsem si plně vědom omezení se na skupinu, která mi napovídá spáry ve skále. Bez její pomoci je najdu, ale chvíli mi to trvá. Pak jsem unavený a ztratím tím hodně energie. Za předpokladu připravených expresek nebo skob mohu lézt i první. Snažím se dělat i jiné sporty. Třeba běhání, bruslení, lyžování. Už jsem uběhl 1/2 marathon, tak se pokusím i o celý, když se mi podaří víc trénovat.

Honzova poslední výprava

Na podzim loňského roku se Honza vydal s českou expedicí na osmitisícovku Čo Oju do Himalájí. Pokusil se jako první nevidomý horolezec zdolat její vrchol. Počasí však Honzovi nepřálo a zmařilo výstup na vrchol. Přesto byl Honza se svým výkonem a celou výpravou velmi spokojený a hodlá se zúčastnit dalších expedic a pokusit se o pokoření osmitisícovky. Rozhovor s Honzou v pořadu Host Radiožurnálu s moderátorky L. Výborné zde: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3720377

Nejen viděnou se na Vás těší Tým SONS Nový Jičín.

Copyright © 2022       Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně