Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně
DMS

Zaujalo nás - Ondřej Zmeškal 

Grafika ke 600 km poslepu z FB Ondřeje Zmeškala.Nevidomého sportovce Ondru Zmeškala jste mohli osobně potkat na besedě u nás na odbočce. Tenkrát nám povídal o maratonu na Velké čínské zdi. Od té doby má Ondra za sebou spoustu dalších sportovních úspěchů. 

Česká republika se může pyšnit novým světovým šampionem v paratriatlonu. Nevidomý sportovec Ondřej Zmeškal získal svůj první mistrovský titul na dlouhé trati v neděli 12. září v nizozemském Almere, kde se konalo Mistrovství světa v rámci závodu série Challenge. 

Závod absolvoval Ondřej spolu s trasérem Markem Peterkou. Do čela závodu se dostali už během plavání v jezeře Werrwater. I za nepříznivých větrných podmínek během cyklistické části udrželi první příčku a v závěrečném maratonu už jejich vedení nikdo neohrozil. V cíli byli o více než hodinu dříve než jejich nejbližší soupeři.

Triatlonový závod na distancích – 3,8 km plavání, 180 km cyklistika a 42 km běh, zvládl Ondřej Zmeškal se svým trasérem v čase 10:51:44. Nyní se společně s trasérem chystají na Světový pohár v Turecku, který se uskuteční začátkem října a čeká je závod ve sprintu.

Ondřej Zmeškal je nevidomý sportovec, spisovatel a motivační řečník. O zrak přišel ve 20 letech a právě díky sportu se vrátil znovu do hry. Následně zdolal jeden z nejtěžších maratonů světa na Velké čínské zdi, a medaili nakonec vydražil, aby výtěžkem podpořil těžce nemocného chlapce. Pak objevil triatlon a začal se umisťovat na předních příčkách mezi zdravými závodníky na těch nejextrémnějších závodech. V projektu „600 km poslepu“ také přeběhl celou Českou republiku, aby v charitativní sbírce vybral finanční prostředky na nákup sportovního vybavení pro nevidomé děti. V létě zdolal jako první nevidomý sportovec na světě trasu věhlasného závodu Tour de France a v charitativní sbírce opět podpořil nevidomé děti ve spolupráci s NF Českého rozhlasu – Světluška.

Copyright © 2022       Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně