Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně
DMS

Když už brýle nestačí 

Zhoršil se vám zrak a běžné brýle už vám nestačí? Lékaři pro vás momentálně nemohou víc udělat a vy nevíte, jak si poradit v běžných situacích, protože se nemůžete spolehnout na své oči jako dříve? Právě pro vás je v Novém Jičíně odbočka Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých.

Najdete nás u autobusového nádraží v prvním patře bývalého domu složek. Na naši kancelář vás upozorní cedule s nápisem SONS a panáčkem s bílou holí. Přijďte v pondělí nebo ve středu mezi 8:00 - 12:00 nebo 12:30 - 16:00 a my vám zcela zdarma pomůžeme najít to nejlepší možné řešení vašich problémů. Nebo pro více informací volejte na telefonní číslo 776 488 164.

Při první návštěvě společně zjistíme, jaké komplikace vám způsobuje zhoršení zraku a jaké možnosti řešení by pro vás byly vhodné. Prohlédnete si některé speciální lupy na čtení, pomůcky do domácnosti a my vám poradíme, kde je pořídit a na které vám přispěje stát nebo pojišťovna. Některé z nich vám můžeme bezplatně zapůjčit na vyzkoušení. Domluvit se můžeme na podrobnější konzultaci s pracovnicí Tyfloservisu Ostrava, která k nám pravidelně dojíždí s velkým množstvím různých druhů kompenzačních pomůcek.

Dále vám můžeme pomoci v oblasti sociálně právní. Konkrétněji třeba na jaké výhody a příspěvky od státu máte nárok, k čemu slouží a jak si vyřídit průkaz ZTP nebo parkovací karta, také v oblasti zaměstnanosti, vzdělávání, rekvalifikací atd. 

Fotokoláž z aktivit v roce 2017.Pro všechny zájemce o aktivní trávení času, sdílení zkušeností, radostí i strastí života s poškozením zraku a jejich rodinné příslušníky a přátele pořádáme pravidelná setkávání, výlety, exkurze a pobytové zájezdy vždy uzpůsobené nejen zrakovému postižení, ale i dalším omezením zúčastněných. V minulosti si tak s námi mohli zájemci vyzkoušet řízení motorového vozidla, navštívit hrady a zámky, muzea, divadla, koncerty, Českou televizi, Český rozhlas, zahrát si bowling, poslechnout zajímavé besedy s nevidomými sportovci, vyjet autobusem na Javorník, Lysou Horu či Praděd, strávit týdenní rekondiční pobyt třeba v Teplicích nad Bečvou, Luhačovicích, Karlově Studánce a další zajímavé aktivity. Pomáháme tak lidem, kteří mívají tendence kvůli omezenému vidění zůstávat doma v izolaci, aby opět začali užívat života, našli nové přátele.

Zhoršení zraku nemusí znamenat přestat žít jako dřív. Jen je třeba najít způsob, jak dělat věci jinak. A s tím vám nebo vašim blízkým může pomoci Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých v Novém Jičíně. Více informací o naší činnosti najdete: www.sonsnj.cz

Hana Petrová, pracovník v sociálních službách

Copyright © 2022       Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně