Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně
DMS

Článek o festivalu Dny umění nevidomých na Moravě 

Poslechněte si článek na zdrojové stránce článku, časopisu Český bratr (ČB 5/2017):
   (1.) Rozhovor s Martinem Hyvnarem: http://www.ceskybratr.cz/archives/13888#more-13888
   (2.) DUN pohledem faráře P. Přejdy:  http://www.ceskybratr.cz/archives/13886#more-13886

Rozhovor s organizátorem Martinem Hyvnarem

Zrakový handicap není překážkou v umění ani v humoru

Foto Matina Hyvnara (na fotce vlevo)Bc. Martin Hyvnar, DiS. je od roku 2006 sociální pracovník ve Sjednocené organizaci nevidomých a slabozrakých ČR, z. s. v oblastní odbočce v Novém Jičíně. Je ženatý, s manželkou Zuzanou očekávají narození prvního potomka. Mezi jeho koníčky patří cyklistika, četba, vaření, procházky, hudba, cestování. Váží si pracovitých, kreativních, čestných a nesobeckých lidí, zapálených pro dobrou věc. Nemá rád věčně stěžovatele a lidi, co více namluví, než udělají.

Fotky z festivalu od roku 2016 jsou k vidění na našem webu: http://www.sonsnj.cz/cz/fotogalerie

Tématem našeho rozhovoru byla přehlídka umělecké činnosti zrakově postižených umělců, kterou Martin organizuje.

Martine, co jsou Dny umění nevidomých na Moravě?
Foto z DUN 2017 v Novém Jičíně - koncert Radka Žaluda za doprovodu Sergeje PerepeliatnykaTento festival je přehlídkou umělecké činnosti zrakově postižených umělců. Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, z. s. a její oblastní odbočky jej pořádají v moravských městech již 23 let. V Novém Jičíně se koná s podporou zdejšího evangelického sboru od roku 2011. Hlavní myšlenkou je ukázat, že zrakový handicap není překážkou k tomu, aby člověk mohl v umělecké činnosti dosáhnout výsledků srovnatelných s lidmi, kteří žádné postižení nemají. Většina účinkujících má za sebou vystoupení s uznávanými hudebními tělesy, jako například s Českou filharmonií. Mnozí se umisťují i na předních místech v domácích i zahraničních soutěžích.

Kde všude se festival v našem kraji koná?
Foto z DUN 2016 v Novém Jičíně - koncert Aleny Schutové za doprovodu Veroniky KroupovéNovojičínská část festivalu v tomto roce začala 8. dubna v Kopřivnici, kde vystoupil KyklopBand, což je skupina složená z nevidomých a slabozrakých umělců a jejich vidících kolegů s repertoárem jazzových, rockových, rokenrolových i populárních písní. 28. dubna vystoupil v Novém Jičíně nevidomý zpěvák Radek Žalud s klavírním doprovodem Sergeje Pereplatnyka s repertoárem muzikálových písní. Tentýž den byla zahájena i výstava reprodukcí obrazů anglického zrakově postiženého malíře Jonathana Huyleye. 29. dubna pak ve Frenštátě pod Radhoštěm uzavřel novojičínskou část festivalu opět Radek Žalud. V Moravskoslezském kraji probíhají i další kulturní akce v Ostravě, dále pak v Třinci, Opavě, Orlové a Havířově.

Jaké umělce zveš? Jedná se jen o muzikanty?
Foto z DUN 2015 v Novém Jičíně - koncert Ráchel SkleničkovéÚčinkující jsou většinou z řad absolventů Konzervatoře Jana Deyla pro zrakově postižené v Praze. Od roku 2011 se publiku v Novém Jičíně představili Petr Bazala (klavír a akordeon), vokální trio Makabara, klavíristka Ráchel Skleničková, zpěvačka Alena Schutová. Od roku 2015 probíhají i výstavy reprodukcí obrazů zrakově postižených malířů: Sally Booth 2015 (Anglie), Silja Korn 2016 (Německo).

A kdo tvoří publikum?
V Novém Jičíně jsou hudební večery hojně navštěvovány zejména členy místního evangelického sboru. Přidávají se k nim i členové našeho spolku i další veřejnost. Pravidelně koncerty navštěvují i zástupci vedení města.

Myslíš, že mají nevidomí umělci něco společného?
Foto z DUN 2014 v Novém Jičíně - koncert skupiny KyklopBandUrčitě velkou vůli a píli, životní optimismus a nadhled. Opravdu je na nich vidět, že hudba je velmi baví a hluboce ji prožívají.

Jak večery probíhají?
Nechceme, aby se jednalo jen o klasický koncert. Přestávky vyplňujeme krátkým moderovaným rozhovorem s účinkujícím, dotazy pokládá i publikum. A musím říci, že se lidé nebojí zeptat. Po hudebním večeru pak následuje občerstvení, kde je opět prostor pro rozhovor.

U nás ve sboru v Novém Jičíně děláme festival už posedmé. Jak spolupráci vnímáš? Foto z DUN 2013 v Novém Jičíně - koncert tria MakabaraJe festivalový večer v modlitebně nějak jiný?
Myslím, že se nám společně povedlo založit pěknou tradici, která obohacuje obě naše společenství. Když jsme před třemi lety poprvé v modlitebně instalovali výstavu, měli jsme trochu obavu, jak budou členové sboru abstraktní obrazy vnímat. S negativními ohlasy jsme se ale dosud nesetkali. Festivalové večery v modlitebně jsou určitě jiné než třeba v sále kulturního domu. Je zde hezké prostředí, výborná akustika, ale hlavně vřelí a přátelští lidé, kteří nás hezky přijali. Za to děkujeme.

Pár let už také spolupracujeme při Noci kostelů. Pověz k tomu něco…
Při Noci kostelů jsme měli program s názvem „15 minut v kůži slepce“; zájemci si mohli sami na sobě vyzkoušet různé pomůcky pro nevidomé. Další rok jsme tady měli střelbu speciální laserovou pistolí se zvukovým naváděním na terč. A loni chůzi s bílou holí s klapkami na očích okolo fary a potom jízdu na tandemovém kole. O nevidomých jsme také promítali krátké filmy.

A na závěr trochu osobněji. Ty sám nejsi členem evangelického sboru, ale několikrát jsi tady byl na bohoslužbách nebo i jindy. Jak na tebe prostředí evangelické církve působí?
Jako otevřené společenství přátelských lidí. Taková jedna velká rodina. A líbí se mi, co všechno tady děláte. Myslím, že se v tom najde opravdu každý.

ptal se Pavel Prejda, novojičínský farář

Zpět na úvod.


Dny umění nevidomých na Moravě pohledem faráře

Foto z DUN 2012 v Novém Jičíně - koncert Petra BazalyVzpomínám si, že na začátku jsem měl trochu obavy. Jaká bude komunikace s nevidomými umělci? Kdo bude tvořit publikum takového zvláštního festivalu? Jak to přijme sbor? Uběhlo sedm let a z koncertů, právě i díky skvělému přijetí ze strany sboru, se stala tradice.

A tady je několik vzpomínek:

…V roce 2011 jsme pozvali Petra Bazalu, téměř nevidomého hráče na klavír a akordeon. Výborný muzikant, který jako by svůj zrakový handicap ani nevnímal. Hraje, cestuje po světě, poznává nové kultury a fotografuje!!! Že téměř nevidí? To není na závadu!

Foto z DUN 2011 v Novém Jičíně - koncert Petra Bazaly…Tři děvčata se zrakovým postižením: Maruška, Katka a Bára – trio Makabara. Píše se rok 2013. Po úspěšném koncertu sedíme na zahradě, jíme pizzu, resp. hledáme ji rukama na stole a já zjišťuji, že nevidomí lidé mají úžasný smysl pro humor.

…To potvrzuje i kapela Kyklopband z Olomouce. Hlášky typu: „Jak to vidíš?“ a „Uvidíme!“ létají modlitebnou. Dobrá nálada ovládla prostor. A když vedoucí kapely začne v jednu chvíli hovořit směrem k oknům místo k posluchačům, ozve se přátelský smích.

…Úžasná klavíristka Ráchel Skleničková. Nádherný koncert a potom rozhovor o hudbě i víře. A když jsme ji večer zavedli do podkrovního pokoje ke spaní, řekla nám: „Hlavně si tady všude pozhasínejte, ať zbytečně neplatíte. Však já si poradím.“ A usmála se. Tak jsme pozhasínali a nechali ji tam stát v naprosté tmě. Byl to hodně zvláštní pocit.

Pavel Prejda

Zpět na úvod.

Copyright © 2022       Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně