Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně
DMS

Křest psích kasiček pro Bílou pastelku 

Křest psích kasiček pro Bílou pastelkuU příležitosti Týdne knihoven a nadcházející veřejné sbírky Bílá pastelka na pomoc nevidomým, proběhl ve čtvrtek slavnostní křest malé a velké psí kasičky v Městské knihovně v Novém Jičíně. Jména pro pejsky nám pomohly vybrat děti z 2. A Základní školy Komenského 68. S paní učitelkou Radanou Bílkovou si děti ve třídě povídaly o tom, jak mohou vodicí psi pomáhat nevidomým a na toto téma také namalovaly krásné obrázky.

Po příchodu do knihovny dostaly děti klapky na oči a poslepu nejprve absolvovaly svačinku. Už to pro ně byl zajímavý zážitek. Poté si vyzkoušely, jaké to je spoléhat se na druhé a zorientovat se v prostoru beze zraku. Někdo se bál, někdo si užíval adrenalin a některé děti malinko švindlovaly a pod klapkami vykukovaly. A jak jsem to poznala? Když si mě měly představit a popsat, jak asi vypadám, dokázaly některé děti přesně říct, jaké jsem měla boty. :D A já se na ně za to samozřejmě nezlobím, nevidět a spoléhat se na to, že mi druzí budou umět správně pomoci, není vůbec jednoduché.

Křest psích kasiček pro Bílou pastelkuDále jsme si povídali o životě beze zraku, o každodenních překážkách, o kompenzačních pomůckách, o výchově a výcviku vodicích psů a jejich konkrétní pomoci a dalších tématech, které děti zajímaly. Zábavnou formou jim další informace zprostředkovala i kozí a lamí partička z pořadu Zvířecí profesionálové na Déčku.

Žáčci dostali za úkol vymyslet jména pro pejsky. Někteří z nich se inspirovali doma u svých vlastních mazlíčků, jiní u sousedů a některá jména byla 100% originální. Mezi Dixie, Ťapkou, Lilinkou, Maxíkem, Belou nebo Sofinkou, to byl třeba Ňufík, Pupík, Budík, Oreo nebo Everest. Paní učitelka s paní vedoucí knihovny vylosovaly každá jedno klučičí jméno a tak dostal, možná aby si dodal odvahu při hlídání knížek v dětském oddělení, malý pejsek jméno Karakar a velký pejsek byl pokřtěn jménem Bond. Pejskům jsme popřáli hezký a dlouhý život v knihovně, spousty pohlazení a plná bříška.

Křest psích kasiček pro Bílou pastelkuDětem jsem jako poděkování přinesla knihu Nabu, Nelsi a škola pro superpsy od paní Stanislavy Krajíčkové, ve které se dozví o tom, co vše se museli dva labradoří bráškové naučit, než se z nich stali opravdoví vodicí psi. Druhou knížku si mohou zájemci vypůjčit v dětském oddělení.

A aby pejskové neměli hlad, nakrmily jim děti těsně před odchodem bříška penězi, které vybraly na financování pomoci nevidomým, jako jsou například poradenské a aktivizační služby, provoz knihovny pro nevidomé, odstraňování bariér nebo výcvik vodicích psů.

Děkujeme Městské knihovně v Novém Jičíně, zastoupené vedoucí knihovny paní Renatou Domorákovou a vedoucí dětského oddělení paní Radmilou Grofovou za možnost umístit kasičky sbírky Bílá pastelka v prostorách knihovny a uspořádat zábavné dopoledne pro děti.

Křest psích kasiček pro Bílou pastelkuTuto akci bychom rádi opakovali pravidelně každý rok.

Na podporu pomoci nevidomým a slabozrakým proběhne ve dnech 9. – 11. října veřejná sbírka Bílá pastelka v ulicích Českých měst a obcí. Děkujeme všem dárcům, kteří se rozhodnou věnovat jakýkoliv finanční příspěvek ať už v hotovosti do kasičky dobrovolníkům, na účet pomocí QR kódu na kasičce nebo celoročně prostřednictvím našich psích kasiček. Více informací o sbírce a možnostech pomoci naleznete na stránkách: www.bilapastelka.cz

Za Oblastní odbočku Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých v Novém Jičíně
Hanka Petrová

Fotografie ze křtu psích kasiček: www.sonsnj.cz/cz/galerie-106

Copyright © 2022       Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně