Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně
DMS

Událo se - Návštěva Mendelova rodného domu v Hynčicích a Společenské hry 

Návštěva Mendelova rodného domu v Hynčicích

Fotokoláž z návštěvy Mendelova rodného domu v Hynčicích.Ve čtvrtek 11. dubna jsme se vydali do Hynčic, části obce Vražné nedaleko Nového Jičína, kde se nachází rodný dům Johana Gregora Mendela.

V místní kavárničce nás u dobré kávy a čaje seznámila s historií tohoto statku a životním příběhem Johana Gregora Mendela paní Vendula Horáková.

V muzeu jsme si prohlédli expozice, které prezentují Mendelův výzkum, jeho genetické experimenty s hrachem a jeho objevy v oblasti dědičnosti a dobové předměty, dokumenty a informační panely, které osvětlují Mendelův vědecký přínos.

Johann Gregor Mendel se zde narodil 20. července 1822. Jeho rodný dům byl typickým venkovským domem té doby, postaveným z kamene a dřeva. Mendelův otec Antonín byl místním sedlákem a matka Rosine pocházela z řemeslnické rodiny.

Fotokoláž z návštěvy Mendelova rodného domu v Hynčicích.V tomto prostředí Mendel strávil své dětství a mládí, přičemž se zabýval prací na rodinné farmě a navštěvoval místní školu. Později odešel studovat na vyšší školu do Opavy a poté na univerzitu do Brna.

I přes to, že Mendel strávil většinu svého života v klášteře v Brně, kde prováděl své slavné genetické experimenty s hrachem, jeho kořeny a formující se myšlenky o dědičnosti a genetice lze sledovat až do jeho rodného domu.

Po smrti Mendelových rodičů se majitelé domu pravidelně střídali. Během 20. století byl Mendelův dům využíván různými způsoby. V období mezi oběma světovými válkami sloužil jako obytný dům pro různé místní rodiny. Po druhé světové válce se stal majetkem státního statku a byl využíván jako obytný prostor pro pracovníky zemědělských družstev.

Po roce 1989 byl Mendelův dům navrácen do vlastnictví obce. Následně byl zrekonstruován a přeměněn na muzeum věnované Mendelově životu a jeho významným objevům v oblasti genetiky.

Dům je upraven tak, aby poskytoval návštěvníkům pohled do Mendelova života a jeho práce prostřednictvím expozic, artefaktů a informačních tabulí.

Mendelův dům v Hynčicích je důležitým kulturním a vzdělávacím centrem.  Nachází se zde také obecní knihovna, ubytování pro turisty a již zmíněná kavárna. V krásně zrekonstruované stodole a ovocné zahradě se konají svatby a společenské akce. Toto místo rozhodně stojí za to navštívit.

Fotokoláž z akce Společenské hry.Společenské hry

I v dubnu jsme se sešli u společenských her. Pobavili jsme se, procvičili si paměť, postřeh a myšlení.

Copyright © 2022       Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně