Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně
DMS

Krajské kolo soutěže ve čtení a psaní Braillova písma v Ostravě 

V úterý 18. června se v Ostravě uskutečnilo Krajské kolo soutěže ve čtení a psaní Braillova písma. Soutěž je pořádána pod patronací Redakce časopisů Zora pro zrakově postižené, každé dva roky. Krajská kola probíhají vždy v květnu a červnu a vítězové jednotlivých kategoriích pak postupují do celostátního finále, které proběhne na podzim v Praze.

V klubovně TyfloCentra a SONS v Ostravě se nám v parném letním dni sešlo celkem 13 soutěžících, kteří poměřili své schopnosti v následujících disciplínách:

  1. Čtení Braillova bodového písma
  2. Psaní na Pichtově psacím stroji
  3. Psaní na počítačové klávesnici s výstupem na monitor

Organizaci a řádný průběh soutěží v jednotlivých kategoriích si vzaly na starosti instruktorky Krajského střediska sociální rehabilitace Tyfloservisu v Ostravě. Případné nejasnosti nám pomohla vyřešit vedoucí redakce časopisů Zora paní Daniela Tampy, která byla po celou dobu soutěže přítomna. Se zajištěním průběhu akce po technické stránce i se zázemím pro účastníky pomohly pracovnice TyfloCentra a ostravské odbočky SONS. Každý z účastníků obdržel, jako pozornost dárkovou tašku s užitečnými drobnostmi pro domácnost a soutěžící, kteří se umístili na stupních vítězů, si odnesli dárkové balíčky s různými dobrotami. Nejlepší ze zúčastněných pak získali i speciální cenu ve formě haptických obrazů.

A jak to všechno dopadlo?

Soutěž ve čtení neznámého textu v Braillově písmu:

  1. Peterková Miroslava
  2. Kielarová Zuzana
  3. Hrbáčková Lenka

Soutěž v psaní na Pichtově psacím stroji (dle diktátu)

  1. Zelenka Ondřej
  2. Peterková Miloslava
  3. Žamboch Jaromír

Soutěž v psaní na PC (dle diktátu)

  1. Zelenka Ondřej
  2. Peterková Miloslava
  3. Šivic Jakub

Podrobné výsledky naleznete pod článkem.

Věřím, a z atmosféry na místě to bylo zřejmé, že soutěž byla pro účastníky nejen možností, jak si porovnat úroveň ve čtení a psaní Braillova písma, ale i prostorem pro setkání se známými po letech, či navázání kontaktů nových. Chtěl bych poděkovat všem účastníkům, za to, že se nebáli se do soutěže přihlásit, účast v tomto ročníku, byla z posledních tří nejvyšší. Velké díky za pomoc s organizací celé akce patří kolegům z Tyfloservisu, TyfloCentra a odbočky SONS Ostrava, bez jejichž nadšení a pomoci by soutěž nebylo možné uskutečnit.

Díky všem a těším se na další ročník, opět za dva roky.
Martin Hyvnar

Adobe PDF document    Vysledky-souteze-2024.pdf  (440.3 kB)

Copyright © 2022       Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně