Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně
DMS

Slavnostní koncert DUN v Kuníně 

Pozvánka na Slavnostní koncert tradičních spirituálů v podání Martina Rouse v Kostele Povýšení svatého Kříže v Kuníně u příležitosti Růží pro paní hraběnku.Rádi bychom vás pozvali na výjimečný koncert v rámci jubilejního 30. ročníku festivalu Dny umění nevidomých, který veřejnosti představuje uměleckou tvorbu profesionálních zrakově postižených umělců.

29. září od 13:00 hodin vystoupí v Kostele Povýšení svatého Kříže v Kuníně talentovaný nevidomý zpěvák a hudebník Martin Rous. U příležitosti Růží pro paní hraběnku zde v kytarovém doprovodu zazní tradiční spirituály.

Růže pro paní hraběnku jsou věnovány památce hraběnky Marie Walburgy, nejvýznamnější majitelky Kunínského zámku, která byla známá svou láskou k růžím a péčí o vzdělání a sociální blaho místních obyvatel. Návštěvníci se mohou těšit na netradiční prohlídku zámku, který je při této příležitosti vyzdoben překrásnou květinovou výzdobou. Kunínský zámek je jedním z nejkrásnějších barokních zámků Moravskoslezského kraje. K vidění jsou zde historické interiéry, sbírky uměleckých děl a předmětů z každodenního života šlechty, stejně jako zajímavé expozice o historii zámku a jeho významných obyvatelích.

Součástí programu akce bude také dobročinný projekt „Šití pro dobrou věc“, kde si návštěvníci mohou pořídit ručně šité výrobky a podpořit tím pomoc nevidomým a slabozrakým na Novojičínsku. Do tohoto charitativního projektu se zapojují švadlenky napříč celou republikou a podporuje integraci nevidomých osob tím, že poskytuje finanční prostředky na různé aktivity a pomůcky, které jim usnadňují každodenní život.

Spojení těchto dvou kulturních a charitativní události slibuje návštěvníkům Kunína nezapomenutelný zážitek plný umění, historie a pomoci potřebným.

Martin Rous začínal jako rockový hudebník. Od roku 2005 vystupuje jako folkový písničkář a v květnu roku 2007 se definitivně loučí s rockovou scénou. V jeho moudrých i rozverných písních se ve strunách akustické kytary, ke které se vrátil po více než dvaceti letech s elektrickým nástrojem, šťastně setkává klasické vzdělání na konzervatoři s rockovou zkušeností a folkovým nadšením. V roce 2006 se stává vítězem Notování pod Vyšehradem a vyhrává Portu v Jihlavě. V roce 2007 svůj úspěch opakuje jak v národním kole v Jihlavě, tak v mezinárodním finále Porty v Ústí nad Labem.

Martin je známý svým výrazným a emotivním hlasovým projevem a širokým repertoárem zahrnujícím vlastní tvorbu, populární skladby, ale i písně s duchovní tematikou. Ve svých vystoupeních spojuje Martin Rous různé hudební žánry a dokáže zaujmout posluchače nejen svým zpěvem, ale i schopností předat hloubku textu a melodie. Jeho koncerty jsou pro posluchače nejen hudebním zážitkem, ale také cestou k hlubšímu vnímání umění a emocí.

Přijďte se zaposlouchat do nádherných tónů spirituálů a poznat krásy zámku v Kuníně.

Těší se na vás tým SONS v Novém Jičíně

 

Copyright © 2022       Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně