Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně
DMS

Událo se - Výlet do Pohankového mlýna 

I v březnu jsme se sešli u kafíčka v Cukrárně Sauro. Na konci března jsme navštívili pohankový mlýn ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde jsme si vyslechli přednášku o historii mlynářského řemesla rodu Šmajstrlů, o pěstování a zpracování pohanky a jejich benefitech pro zdraví. Měli jsme také možnost nakoupit si v prodejničce různé produkty z pohanky.

Historie a současnost Pohankového mlýna rodu Šmajstrlů

V srdci Beskyd, na úpatí bájné hory Radhošť, stojí pohankový mlýn, který se svou jedinečností řadí mezi opravdové poklady tradičního řemesla. Jeho historie sahá až do roku 1861, kdy rod Šmajstrlů započal svou cestu mlynářského umění. Po generace se zde pohanka loupala mechanickou cestou, čímž si uchovávala své hodnotné vitamíny a zdravotní benefity.

Dnes o mlýn pečuje již pátý mlynář Pavel, který pokračuje v odkazu svých předků s neměnnou vášní a pečlivostí. Pohanka není pro rodinu jen surovinou, ale symbolem tradice, poctivosti a zdraví. Mlýn na Kopané ve Frenštátě pod Radhoštěm zůstává věrný řemeslu a českým zemědělcům, kteří dodávají kvalitní suroviny.

Rod Šmajstrlů se také snaží šířit osvětu o zdravotních přínosech pohanky, o nichž svědčí generace spokojených zákazníků.

Mlynářské řemeslo má na českém území dlouhou historii. Od jednoduchého ručního drcení zrní přes tažné mlýny až po sofistikované vodní a větrné mlýny – vývoj této profese je fascinující. Pohankový mlýn rodiny Šmajstrlů je důkazem, že tradice a kvalita mohou odolat času, přinášet lidem zdraví a zároveň uchovávat kouzlo starého řemesla.

Tento mlýn tedy není jen místem výroby, ale živým dědictvím, které zůstává věrné hodnotám předků. A právě díky této pečlivé práci a oddanosti přináší pohanka radost a zdraví do mnoha domácností.

Copyright © 2022       Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně